Over ons

Wie zijn wij

John van der Valk is een geboren en getogen Heulenaar. Hij heeft al van jongs af aan het doel gehad om iets voor Kwintsheul te betekenen. Na 5 jaar in de Agrarische sector te hebben gewerkt en daarna 15 jaar mede-eigenaar van een hoveniersbedrijf te zijn geweest, werd het tijd om zijn echte droom na te jagen. Kwintsheul moet op de kaart! Vlak na z'n hovenierscarrière toverde hij cafe de Jachthaven om tot een levendige huiskamer van Kwintsheul. Hier is altijd wel wat te beleven. Er zijn in Kwintsheul zoveel leuke activiteiten. "Door deze aan elkaar te verbinden kunnen we een mooi compleet programma aanbieden". Iedereen moet dat gewoon beleven. In z'n vrije tijd is John op de fiets te vinden, in het bestuur van sportaccommodatie Quintus, ouderraad of op stap met een van z'n drie kinderen. 

Nanda van Soest is geboren in Nijmegen en via Middelburg en Den Haag in Kwintsheul terecht gekomen. Zonder 'inburgeringscursus' is ze volledig geïntegreerd in het Westland. "Die had ik eigenlijk wel moeten hebben, want ik wist echt niet wat er van me verwacht werd toen ik de eerste keer ergens een bakkie ging doen". De vrije tijd wordt verdeeld over het gezin, zingen, handbalwedstrijden van de kinderen kijken, hardlopen en het jeugdbestuur bij Quintus. Ze heeft jaren in de horeca gewerkt in diverse steden door het land. Na de laatste 14 jaar in de reisbranche werkzaam te zijn geweest heeft ze in 2015 besloten het roer om te gooien. Samen met John de activiteiten in Kwintsheul promoten. Beleef Kwintsheul is een feit.

 

Aangesloten bij Beleef Kwintsheul

Druivenkwekerij Sonnehoeck
De lekkerste koffie uit de omgeving
Bloemschikken
Binnen en buiten, het ontbreekt je aan niets.
Activiteiten in, op en rond het water
Workshops en catering van de Braadslee
Hilarische beleving met een pubquiz
Fietsen en spinning
Hoogteparcours
Best bewaarde geheim

Kwintsheul

Historie van Kwintsheul

In de dertiende eeuw zou het dorpje voor het eerst zijn genoemd bij een schenking van goederen door keizer Arnulf aan een zekere graaf Gerald. Bij deze goederen hoorde ook een landgoed te Huul. Er wordt aangenomen dat met Huul het dorp Kwintsheul werd bedoeld.

 

Het woord Heul zou wijzen op een opening in een dijk die de verbinding vormde tussen de aan beide zijden van de dijk stromende wateren. Door een brug werd vaak zo een heul overwelfd of door een bruggetje overspannen. Karakteristiek voor het dorp waren de ronde bruggetjes die de huizen aan de overkant van het water met de weg naar Wateringen verbonden.

 

Pas in het begin der twinstigste eeuw kwam de letter K in beeld, men dacht blijkbaar met de moderne tijd mee te moeten gaan. Bij de eerste series prentbriefkaarten van het dorp, van de pers gerold omstreeks 1890, kwam er geen K aan te pas. Tussen Quintsheul en Wateringen 'liep' jarenlang de Quintsheulweg, een straatnaam die later praktisch werd gehalveerd. Weliswaar malen de Heulenaars van nu er niet meer om, toch is die Q van weleer hen altijd bijgebleven. Het kwam onder meer tot uiting bij de oprichting van een sportvereniging, een winkelcentrum en een kwekerij. Ook op dit gebied werd weer eens blijk gegeven dat oude liefde niet zo snel roest.

 

De eerste televisie in Kwintsheul. Reclame in de Westlander Hageman & Matthijs 20 mei 1949. Het zijn de heren Hageman en Matthijs uit Kwintsheul die met hun "Westland Radio Service" in 1949 de televisie in het Westland introduceren. Op 20 mei 1949 demonstreren zij in de Prins Bernhardstraat in Kwintsheul hun zelf gebouwde ontvangstapparaat. De kinderen verdrongen zich voor het raam. De Westlander schrijft hierover: "Ze duwden elkaar en klommen op de luifel en gluurden voor de deur, want daarbinnen daar gebeurde het wonder dezer eeuw....de televisie".

 

 

Ode aan mijn geboortedorp Kwintsheul (van een onbekend dichter)

Kwintsheul, dat knusse dorp met Heulebrug
Ik denk zo vaak aan jou terug
en daarmee aan mijn kinderjaren
die zonnig en gelukkig waren.

Kwintsheul, 't had vroeger geen notabelen
Maar Mensen van formaat waren er velen.
Grote gezinnen, kinderen een stuk of tien
gezellig hoor, Soms nog meer misschien.
De Zomerdag met volle schuiten op het water
Helaas, helaas geen bruggetje meer later....
Geen fiets of wandelpaden in de kom,
maar je kon de Bult of 't Groene padje om.
De Heul, Met neomisten, bruidjes erebogen
en priesters in hun zwarte togen.

Wil je het hele gedicht lezen, kijk dan op Ode aan Kwintsheul
www.oranjefeesten-kwintsheul.nl